Boldoggá tesz-e a gyerek ilyen árak mellett?

Megosztás/Share

Reggel 4, ébredek, apu kelteget, úgyhogy jobb, ha máris kelek!

Hello evribádi! Egy újabb novemberi hét kezdődik, röviden összefoglaljuk, miről érdemes tudni, mit érdemes elolvasni/megnézni/meghallgatni azok közül az anyagok közül, amik az elmúlt két napban megjelentek a 444-en.

A 4 legfontosabb hírünk most

Ez a Reggel 4, a 444 reggeli hírlevele, itt lehet rá feliratkozni.

COVID-20211107

A járvány negyedik hulláma a vártnál nagyobb terhelést hoz a kórházakban, de ez nem azt jelenti, hogy az oltások hatástalanok lennének. Hogy akkor ennek mi lehet az oka, azt a 444 két, a koronavírus-járvánnyal legtöbbet foglalkozó újságírója, Haszán Zoltán és Szurovecz Illés járta körbe. Közrejátszik, hogy a kormány megint tétovázva hozza meg a szükséges döntéseket. De az is probléma, hogy a kezdeti előnyünk mostanra a hátrányunkká vált, ugyanis milliók vannak, akiket tavasszal oltottak utoljára, és náluk megkophatott a védettség. És ott van még a több 100 ezer idős embert érintő Sinopharm-vakcina hatékonyságának kérdése is. Bár közép-európai szinten nem állunk rosszul oltottságban, nagyon sokan így is teljesen védtelenek.

Két, kötelezőoltás-párti szakszervezeti vezető szerint sokkal súlyosabb a járványhelyzet a közoktatásban, mint amit a hivatalos adatok mutatnak, egy óvodát például be kellett zárni, miután mind a 18 óvónő elkapta a koronavírust. De hétről hétre nő a koronavírusos gyerekek száma is.

Nemény András, Szombathely polgármestere az átoltottsági adatokat szerette volna látni, hogy felelős döntést hozhasson a kötelező oltás előírásáról, de a hivatal a járványügyi leterheltségre hivatkozva nem adta oda a járványügyi adatokat.

Érzékletes példáját nyújtotta a járványügyi zavarnak Varga Zoltán Péter, Dunakeszi jobbikos önkormányzati képviselője, aki egy éve egy fővárosi kiemelt koronavírus ellátó központban dolgozik. Ő többek között arról számolt be, hogy vannak olyan oltatlan betegek, akik még a Covid-osztályon is a vakcinákról szóló összeesküvésekről beszélnek neki.

Szlovéniában mostantól tilos nyilvános összejövetelt tartani, az éjszakai szórakozóhelyeket bezárják, Ausztriában pedig az ünnepek alatt is érvényben maradnak a szigorúbb korlátozások. Mostantól, nem mehetnek kávézókba, éttermekbe és fodrászatba azok, akik még nem kapták meg a védőoltás összes szükséges dózisát. Amerika ellenben 20 hónap után újra megnyitotta a határait: a beoltott és frissen le is tesztelt turisták 2020. tavasza után újra beléphetnek az országba.

KÖZÜGYEK ÉS MAGÁNÜGYEK

Az energia és sok nyersanyag ára elképesztő ütemben emelkedett az utóbbi hónapokban, magasabb a vártnál az infláció az USA-ban és Európában is. A Nyugat három nagy jegybankja, az amerikai, a brit és az európai jegybankok közül mégsem emel kamatot egyik sem, mert szerintük ez elmúlik, ha túl leszünk a nyitás utáni fogyasztási mámoron.

A kormány és az illetékes tokaji önkormányzat is mindent megtesz azért, hogy a magántulajdonában lévő Minaro Hotel Tokaj (a projekt korábbi nevén Grand Hotel Tokaj) luxusszálloda felépüljön, és sikeres legyen.

A Pegasus gyártója Kósa Lajos nyilatkozata után közölte: a cég nem tolerál semmilyen visszaélést a termékeivel, és ha ilyen történik, akár szerződést is bontanak. A nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke szerint Kósa bakizott, amikor elismerte, hogy vettek a Pegasusból, de innentől kezdve Stummer János is nyíltabban beszélhet az ügyről: szerinte több mint 100 ember ellen használták itthon a kémszoftvert, és a szerződés még most is érvényben van.

Naponta 1,2 millió forintot fizet a köztévé sminkelésre, fodrászra és ruhásra, a férfi műsorvezetőknek dupla annyi hajvágás jár. Hadházy Ákos szerint törvénytelen módon egy céget hívtak csak meg a tenderre, de korábban is ugyanez a vállalkozó számlázhatott, csak akkor több cég nevében.

Mindenkit üdvözlök a feudumon, ahol Aradszki András KDNP-s parlamenti képviselő köszönetet mondott Orbán Gáspárnak, hogy védi a hazát, de természetesen a legfőbb vezérnek is jár a tisztelet.

SZÖRNYŰSÉGEK

Egy houstoni fesztiválon 8 embert agyontapostak Travis Scott koncertjén, amikor a rapper koncertje közben a tömeg egyszer csak megindult a színpad felé. A halottak 14 és 27 év közti fiatalok, de kb. 300-an szorultak kórházi ápolásra. Több beszámoló szerint többeket be is drogozhattak a tömegben, ami „egymás után szívta maga alá a az embereket”. Az Astroworld a rapper saját fesztiválja, a kb. 50 ezer fős közönségben ott volt a gyereke anyja, a világ egyik legjobban kereső celebje, Kylie Jenner is. Scott azután sem állította le a koncertjét, hogy többen próbáltak szólni neki, halottak fekszenek a színpad előtt, és az újraélesztési kísérletek közben is csinálta a robottáncot.

Miután Cseh László egy interjúban arról beszélt, hogy Turi György, a híres úszóedző fizikai erőszakot alkalmazott az edzéseken, Kiss Noémi író – aki gyerekként ígéretes úszónak számított és Egerszegi Krisztina edzéstársa volt – azt nyilatkozta: az is előfordult, hogy Turi berángatott egy fiút a vécébe, majd ott agyba-főbe verte.

Wahorn András pedig pedig magyarázkodni kényszerült, miután felháborodást váltott ki azzal, hogy egy műsorban pedofil bűncselekményeket bagatellizált.

EGYÉB SZÖRNYŰSÉGEK

Lengyelországban ezrek tüntettek az abortusztörvény ellen, miután egy nő belehalt a szülésbe. Az egészségügyi minisztérium ezután pontosítást küldött ki a nőgyógyászoknak az abortusztörvény értelmezésével kapcsolatban, eszerint mégis végrehajtható az abortusz, ha az anya egészsége vagy élete veszélyben van.

Az „Ez az eső soha nem áll el” című dokumentumfilm egy félig ukrán, félig kurd, Szíriából Ukrajnába menekült fiú életének jeleneteit mutatja be. „A szemkápráztató fekete-fehér film poétikus eszközökkel tárja elénk, hogy a 20 éves fiú tulajdonképpen csöbörből vödörbe esett: Ukrajnában is hadi állapot van” – írta a filmről Fődi Kitti.

EGYÉB EGYEBEK

Meghívtuk Bödőcs Tibort a stúdiónkba, hogy a populista rendszerekről szóló, új regényéről beszélgessünk, de szóba került még a PC- és a sima diktatúra is, illetve az is, hogy mostanában miket olvasott a legnépszerűbb magyar standupossal. Az is kiderült, hogyan született az „Andi, ne jógázz, gyere”, sőt az is, hogy a műalkotás zenéjét Kabai Barna írta (bár a Shazam szerint a záró dallamok ebből a számból lettek átemelve).

Miért nem bánjuk jobban a gyerekvállalást, ha több kutatás is arra jutott, hogy a gyerekvállalás alapvetően borzalmasan hat az életminőségre? Többek közt erre a kérdésre is keresi a választ Paul Bloom a most megjelent könyvében.

Megtartották az első LMBT-néptáncműhelyt, aminek a szervezői szerint még a heteroszexuális emberek is szívesebben járnának queer táncházba, mert ott nem kell olyat csinálni, amit nem akarsz, de bármit kipróbálhatsz.

HOL TART A VILÁGŰR MEGHÓDÍTÁSA?

Ott, hogy január 31-ig várják a jelentkezőket a Hunor nemzeti űrhajósprogramba, és közben pelenkában térnek vissza a Földre a SpaceX űrhajósai, mert elromlott a vécé.

KÖZSZOLGÁLAT

Bede Márton, Uj Péter és Winkler Róbert „Na mindegy” címen folytatódó Borízű hang című podcastjának legújabb részében többek között szó esik a Dűnéről, a Macskafogóban fellelhető vélt vagy valós antiszemitizmusról, Havas Henrik rejtett értékeiről és a Boney M-ről. Én csak arra szeretnék megkérni mindenkit, hogy ne dőljön be Winkler Róbertnek, aki bátran ajánlja a Tenet című filmet, ugyanis tavaly egy, még viszonylag visszafogott cikkben részletesen kifejtettem, miért tanácsolom mindenkinek, hogy kerülje el messziről a filmet azt a szart.

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2021/11/08/boldogga-tesz-e-a-gyerek-ilyen-arak-mellett?utm_source=rss_feed&utm_medium=rss&utm_campaign=rss_syndication