Megbüntette a versenyhivatal a fesztiválkártyás cégeket az alapból elvárt borravaló miatt

Megosztás/Share

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közel hétmillió forint bírságot szabott ki a hazai fesztiválok legnagyobb fizetőterminál-szolgáltatóira, a Festipay és a HelloPay üzemeltetőire, az alapbeállításként használt 10 százalékos borravaló miatt.

A Festipayt azért büntették meg, mert a GVH szerint hiányosságokkal teljesítette önként vállalt korrekciós kötelezettségeit, míg a HelloPay hatósági tiltás ellenére folytatta tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatát.

A fesztiválokra és szórakozóhelyekre jellemző fizetési körülmények (így például a zaj, az időnyomás, a sorban állók nagy száma) nehezítik a megfontolt döntést,

így tisztességtelennek minősül pszichés nyomás alá helyezni a fogyasztókat a borravaló mértékének megválasztásában. A HelloPay teljesen automatikus borravaló-beállítása miatt a hatóság két évvel ezelőtt 20 millió forintos bírságot szabott ki.

A Festipay üzemeltetője – ahol a 10 százalékos borravalót a vásárlónak meg kellett erősítenie – az eljárás során önként vállalta, hogy a jövőben nem sugall semmiféle elvárást vagy mértéket.

A versenyhatóság utóvizsgálat keretében ellenőrizte, hogy a két szolgáltató eleget tett-e az eljárás során vállalt kötelezettségeknek, illetve a határozatban kiszabott tilalmaknak. A vizsgálat megállapította, hogy a Festipay vállalásai nagyrészt teljesültek, ugyanakkor a végrehajtás során kisebb hiányosságokra derült fény. A GVH Versenytanácsa ezért 700 ezer forintos bírságot szabott ki a cégre, tekintettel többek között arra, hogy elismerte a mulasztásokat és lemondott jogorvoslati jogáról.

A HelloPay esetében a vizsgálat arra jutott, hogy a módosított fizetési rendszer ugyan immár rákérdez arra, hogy a vevő akar-e borravalót adni, azonban az igennel válaszolóknak változatlanul 10 százalékos alapbeállítást kínálnak fel. Ez egyértelműen ellentétes a hatóság határozatában foglaltakkal,

mivel a rendszer a fogyasztók jelentős része felé továbbra is a döntési folyamatukat megzavarva, jogsértően sugall egy elvárt mértéket. A GVH Versenytanácsa 6 millió forintos bírságot szabott ki a HelloPayre a hatósági tilalom ellenére is folytatott tisztességtelen gyakorlatért.

A versenyhatóság a bírságok kiszabása során figyelembe vette a Covid-19 járvány ágazatra gyakorolt kedvezőtlen hatását is. (GVH)

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2021/11/08/megbuntette-a-versenyhivatal-a-fesztivalkartyas-cegeket-az-alapbol-elvart-borravalo-miatt?utm_source=rss_feed&utm_medium=rss&utm_campaign=rss_syndication