Hozzácsapták Vidnyánszkyék alapítványához a Színháztörténeti Múzeumot is

Megosztás/Share

Kedden a parlament megszavazott egy salátatörvényt, aminek az egyik része arról szólt, hogy az állam a SZFE-t fenntartó és átalakító alapítványnak adja az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet és annak ingatlanjait. A törvénnyel az állam két XII. kerületi és egy I. kerületi ingatlantól mondott le a Színház- és Filmművészetért Alapítvány javára, amit Vidnyánszky Attila vezet.

Az I. kerületi egy kivett irodaház, a XII. kerületben pedig egy kivett múzeumot és egy kivett beépítetlen terület kap meg az alapítvány. Az intézmény ugyanis két egységből állt: az I. kerületben, Krisztina körúton működik az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet működik, a XII. kerületi ingatlanban pedig a Bajor Gizi Színészmúzeum. Ezzel együtt az ingatlanokban elhelyezett, állami tulajdonú, kulturális javaknak nem minősülő ingó vagyontárgyak is az alapítvány tulajdonába kerülnek.

Emellett Vidnyánszkyék alapítványa a Színház- és Filmművészetért Alapítvány megkapja ingyenes vagyonjuttatásként a vidéki színházelőadásokért felelős Déryné Programot lebonyolító céget, a Déryné Művészeti Nonprofit Kft.-t is. Ebben a programban egymilliárd forintot osztanak ki Vidnyánszky Attila vezetésével, hogy budapesti színházi előadásokat vidékre utaztassanak, ami nagy dilemma elé állította a független társulatokat.

Kitömve

Vidnyánszkyék alapítványa áprilisban, a nagy alapítványi osztogatásnál az Uránia mozi 15 millió forintos állami részesedésével gazdagodott.

A kormány 2020 nyarán döntött arról, hogy a Színház- és Filmművészetért Alapítvány fenntartásában adja az addig állami Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE). Miután kiderült, hogy az erősen kormánypárti Vidnyányszky Attila lesz az alapítvány kuratóriumi elnöke, és mellé az eygetem egyetlen jelöltje sem került be, tiltakozás kezdődött, a hallgatók ősszel elfoglalták az egyetemet, és nem engedték be az új vezetést. Végül a járványügyi intézkedések miatt kellett távozniuk. Végül az irányváltás miatt több oktató és hallgató is otthagyta az intézményt.

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2021/11/09/hozzacsaptak-vidnyanszkyek-alapitvanyahoz-a-szinhaztorteneti-muzeumot-is?utm_source=rss_feed&utm_medium=rss&utm_campaign=rss_syndication