A lengyelek elképzelhetőnek tartják, hogy teljes hosszában lezárják a forgalmat a fehérorosz határszakaszon

Megosztás/Share

Tájékoztattuk a fehérorosz felet, hogy ha nem hagynak fel a hibrid háborús cselekményekkel, akkor a teljes lezárás lehetőségével is élhetünk, jelentette ki Piotr Müller kormányszóvivő. A lengyelek a Kuznica/Bruzgi határátkelőt, ahol a menekültválság hétfőn délelőtt szintet lépett, már kedden reggel lezárták. A szerdai nap folyamán is fennmaradt a patthelyzet, a több ezres tömeg változatlanul a senkiföldjén táborozik, és bár éjszaka két népesebb csoportnak sikerült – jóval délebbre – átjutnia Lengyelországba, a hatóságok mindannyiukat elfogták, majd azonnali hatállyal visszatoloncolták Fehéroroszországba, erre egy októberben elfogadott “magyaros” törvénymódosításnak köszönhetően van lehetőségük.

A fehérorosz ellenzéki Zekalo.io megszólaltatott egy Amir nevű 21 éves iraki kurd férfit, aki elmondta, legálisan érkeztek Minszkbe repülővel, onnan taxival mentek a határhoz, és immár napok óta várakoznak az erdőben. Amir nem egyedül érkezett, vele van a 49 éves anyja, valamint a 20 és 12 éves öccse is. Németországba szeretnének eljutni, “ez az álmuk”, ennek érdekében először lengyel vízumot próbáltak szerezni, ami nem sikerült, utána választották a minszki útvonalat. Amir azt mondta, arra számítottak és számítanak, hogy a lengyelek beengedik őket, ám eddig hiába reménykedtek. A férfi szerint nincs már mit enniük, és éjjel nagyon fáznak a fagyok miatt.

Közben a nemzetközi diplomácia komoly fordulatszámon pörög az ügyben. A lengyel–fehérorosz határon brutális hibrid támadás zajlik, az Európai Uniónak határozottan kell reagálnia – mondta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Varsóban, miután Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel tárgyalt. A két politikus sajtóértekezletén Michel “az egész EU nevében” szolidaritását fejezte ki. Az ilyen támadással szembesülve határozottan, egységesen, az alapértékekre támaszkodva kell reagálni – mondta. Morawiecki ugyanott úgy fogalmazott: a legutóbbi események “távolról nézve migrációs válságnak tűnhetnek”, de valójában politikai válságról van szó, amelynek célja az egész EU destabilizálása. A lengyel kormányfő kérte, hogy az ET minél hamarabb vitassa meg a Fehéroroszországgal szembeni szankciók bővítését, valamint az oda migránsokat szállító légitársaságok elleni büntető intézkedéseket.

Angela Merkel német kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnök közbenjárását kérte a helyzet rendezéséhez – ezt a német kormányfő szóvivője közölte az MTI híre szerint. A Steffen Seibert által kiadott közleményben az áll, hogy ügyvezető szövetségi kormány vezetője telefonon tárgyalt az orosz államfővel a migrációs helyzetről. A kancellár azt mondta, “embertelen és teljesen elfogadhatatlan”, hogy “a fehérorosz rezsim eszközként használja a migránsokat az Európai Unió ellen”. Egyben megkérte az orosz elnököt, hogy a válság feloldása érdekében vesse latba befolyását a minszki rezsimnél.

Tájékoztatót adott ki a két vezető telefonbeszélgetésérőli a Kreml sajtószolgálata is. E szerint Putyin azt ajánlotta Merkelnek, hogy segít előmozdítani a Minszk és az uniós országok közötti közvetlen tárgyalásokat. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak nyilatkozva elfogadhatatlannak és felelőtlenségnek nevezte, hogy Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Oroszországot vádolta a helyzet miatt. Azt mondta, Moszkvát aggodalommal tölti el a feszültség növekedése a térségben. Peszkov szerint a lengyel–fehérorosz határon “humanitárius katasztrófa” fenyeget. Elmondta, Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök tájékoztatta Vlagyimir Putyint a kialakult helyzetről.

A Moszkvában tárgyaló Vlagyimir Makej fehérorosz külügyminiszter, aki felkerülhet az Európai Unió Belaruszt érintő szankciós listájára, arról beszélt, hogy az EU a határ menti migrációs válság “kiprovokálásával” ürügyet teremtett a Minszk elleni újabb közös szankciók bevezetésére. A diplomata kifejezte reményét, hogy Minszk és Moszkva “kölcsönösen támogatja” egymást a Fehéroroszország elleni “barátságtalan lépésekre” adandó közös válasz kérdésében.

Morawiecki még kedden a parlamenti felszólalásában jelentette ki, hogy Lukasenko Putyin orosz elnök által adott feladatokat hajt végre a migrációs válságban. A lengyel kormányfő azt hangoztatta, “megrendezett előadás zajlik”, amelynek célja hazája területi egységének megsértése és káosz előidézése az Európai Unió egészében.

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2021/11/10/a-lengyelek-elkepzelhetonek-tartjak-hogy-teljes-hosszaban-lezarjak-a-forgalmat-a-feherorosz-hatarszakaszon?utm_source=rss_feed&utm_medium=rss&utm_campaign=rss_syndication