Az adatvédelmi hatóság közölte, hogy ki kell adni a települési fertőzöttségi adatokat a polgármestereknek

Megosztás/Share

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) közleményt adott ki, amiben az állt:

„A Hatóság álláspontja szerint a települési fertőzöttségi adatok megismeréséhez fűződő közérdek jelentős, a számok ismerete szükséges mind a polgármestereknek, mind pedig a lakosságnak ahhoz, hogy a járvány elleni védekezésüket illetően megalapozott döntéseket tudjanak hozni.”

Azt írták, a hatósághoz érkezett bejelentésekre és a sajtóhírekre tekintettel szükséges a települési fertőzöttségi adatokra vonatkozó, korábbi vizsgálataiban tett állásfoglalásaira újra felhívni az adatkezelők és a nyilvánosság figyelmét.

Egy településre vonatkozóan a koronavírus-fertőzöttek száma a Nemzeti Népegészségügyi Központ által működtetett Országos Szakrendszeri Információs Rendszer Járványügyi Szakrendszeréből (a továbbiakban: OSZIR) kinyerhető közérdekű adat. Az OSZIR ugyanis tartalmazza a covidosokról többek között a megbetegedés kezdetét, helyét, az ápolás helyét, a bejelentett betegséget és járványügyi megnevezést, a szakmai laboratóriumi diagnózist és az eredmény minősítését. A NAIH ezért felszólította az illetékes kormányhivatalt, hogy adja ki az adatigénylőnek a település fertőzöttjeinek számát a megjelölt időszakban.

A NAIH egy másik vizsgálatban felhívta egy kormányhivatal figyelmét arra, hogy a polgármesterek egy közösséget képviselnek, a közösség felé tájékoztatási kötelezettség terheli őket az Infotv. 32. §-a alapján: „A közfeladatot ellátó szerv a feladatkörébe tartozó ügyekben (…) köteles elősegíteni és biztosítani a közvélemény pontos és gyors tájékoztatását.” Ezért a polgármesterek adatigénylése prioritást kell, hogy élvezzen, és azt az Infotv. által előírt 15 napon belül kell megválaszolni.

A járványügyi helyzet gyors változása miatt a fertőzöttségi adatok hamar irrelevánssá válnak a közvéleménynek, ezért az időszerűségük, aktualitásuk különösen fontos – írja a NAIH.

A közlemény szerint az adatok nyilvánosságát csak akkor korlátozhatják, ha a korlátozó szerv részletesen és pontosan megindokolja, milyen folyamatban lévő eljárásban meghozandó döntés megalapozását szolgálja a kiadni kért adat és az adat kiadása mennyiben befolyásolja a szóban forgó döntés meghozatalát. A közérdekű adat megismerésére irányuló igény teljesítése kizárólag abban az esetben tagadható meg, ha a megtagadás alapjául szolgáló közérdek nagyobb súlyú a közérdekű adat megismerésére irányuló igény teljesítéséhez fűződő közérdeknél – írták.

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2021/11/11/az-adatvedelmi-hatosag-kozolte-hogy-a-polgarmestereket-tajekoztatni-kell-a-telepulesi-fertozottsegi-adatokrol?utm_source=rss_feed&utm_medium=rss&utm_campaign=rss_syndication