Oroszországban megtiltanák, hogy védettséget igazoló QR-kód nélkül szálljanak tömegközlekedésre vagy menjenek boltba és étterembe

Megosztás/Share

Törvénytervezetek készülnek arról, hogy kizárólag a koronavírus elleni védettséget igazoló QR-kóddal lehessen majd a közösségi közlekedést igénybe venni, étterembe járni és üzletben vásárolni Oroszországban – közölte az orosz járványügyi operatív törzs.

A jogszabályok tervezetét – amit még nem terjesztettek a parlament elé – a törzs a szakminisztériumok bevonásával dolgozza ki. A törvényekkel a lakosság átoltottságát kívánják ösztönözni. Az RBK napilap úgy tudja, hogy a QR-kódok bevezetéséről a régiók vezetői döntenek majd.

Sajtójelentések szerint a QR-kódok kötelező használatát 2022. február 1-től tervezik bevezetni. Az egyik törvénytervezet értelmében a nemzetközi és a városközi légi és vasúti közlekedés igénybevételét védettségi igazolás meglététől teszik majd függővé.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint a QR-kódok használatáról nem a kollektív immunitás elérésekor, hanem csak a járvány elmúltával lehet majd teljes mértékben lemondani. Elmondta, hogy szövetségi szinten egyelőre nem készülnek újabb korlátozások, de „a helyzet nem a legkedvezőbb módon alakul”.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes a szerdai kormányülésen azt mondta, hogy a Covid-19 elleni megbízható védelemhez kívánatos lenne a lakosság legalább 80, de még inkább 90-95 százalékát beoltani. Golikova szerint a kollektív immunitás eléréséhez még 22 millió embernek kell beoltatnia magát, és további 9 milliónak már be kellene adni a harmadik dózist. Azt mondta, ma a kollektív immunitás kb. 48,4 százalékos Oroszországban.

Az orosz operatív törzs friss adatai szerint a koronavírus-fertőzés miatt egy nap alatt 1237-en haltak meg, így a halálos áldozatok száma már 251 691-re nőtt.

Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 40 759-cel nőtt, ezzel 8 952 472-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. A napi növekmény 0,46 százalék, a tünetmentesek aránya 8,6 százalék. A felépültek száma 33 156-tal 7 687 417-re gyarapodott. Az országban 1 013 464 aktív esetet tartanak számon.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 214,9 millió, az elmúlt napon pedig 661 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 1 957 979 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt. (MTI)

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2021/11/11/oroszorszagban-megtiltanak-hogy-vedettseget-igazolo-qr-kod-nelkul-szalljanak-tomegkozlekedesre-vagy-menjenek-boltba-es-etterembe?utm_source=rss_feed&utm_medium=rss&utm_campaign=rss_syndication