Talán még az idén engedélyezhetik az 5-11 évesek beoltását

Megosztás/Share

Még az idén engedélyezheti az Európai Gyógyszerügynökség a Pfizer vakcináját az 5-11 éves korosztály beoltására, értesült a Magyar Nemzet. A kormányzati közlöny beszámolója szerint Szlávik János infektológus szerint eljött az ideje néhány korlátozó intézkedés bevezetésének. Azt nem részletezte, hogy milyen korlátozásokat vezetne be, ehelyett inkább arról beszélt, hogy a kormány kerülni próbálja a korlátozásokat, ezért is szervezett inkább oltási akcióhetet.

A kormány valóban meghirdetett egy akciót, amennyiben annak értékelhető, hogy november 22-28 között az eddig oltatlanok előzetes regisztráció nélkül, de helyszíni regisztrációs kötelezettséggel, időpontfoglalás nélkül is elmehetnek majd oltásért.

Ez kissé megkésett akciónak tűnik, mivel a védoltás első adagja után legalább két hétnek kell eltelnie, hogy legalább minimális védettség kialakuljon, a Jansen védőoltása kivételével pedig a teljes védettség csak a második oltás beadását követő 2-4 hétben, vagyis az első oltás után 6-8 héttel alakulhat ki. Közben már most napi nyolcezer fölött van az újonnan azonosított fertőzöttek száma, ami már-már a harmadik hullám adatait idézi. Az eddigi legpusztítóbb, idén tavaszi járványhullám 11 ezer napi új fertőzöttnél tetőzött.

Magyarországon európai viszonylatban közepes az átoltottsági arány, jelenleg még mindig nem éri el a hatmilliót azok száma, akik legalább egy adag védőoltást kaptak. Az átoltottsági arányon javíthat, ha pontosak a Magyar Nemzet értesülései, és még idén engedélyezi az európai hatóság a Pfizer vakcináját az 5-11 éves korosztálynak. Magyarországon a KSH legfrissebb statisztikái szerint 645 ezer 5-11 éves él, vagyis még ha mindegyiküket beoltanák, akkor is 70 százalék alatt maradna az átoltottsági ráta – ráadásul a már beoltottak közül legalább 2,5 millióan annyira régen kapták meg a védőoltás második dózisát, hogy az immunitásuk azóta már jelentősen meggyengülhetett.

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2021/11/11/talan-meg-az-iden-engedelyezhetik-az-5-11-evesek-beoltasat?utm_source=rss_feed&utm_medium=rss&utm_campaign=rss_syndication