70 százalék lett az augusztusi infláció Srí Lankán

Megosztás/Share

Masszív gazdasági válság miatt szenved Srí Lanka, a BBC azt írja, a hivatalos adatok szerint az élelmiszerárak 84,6 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. Az országot idén pénzügyi és politikai káoszba sodorta a devizahiány, nem tudták megfizetni az üzemanyagot, a műtrágyát és a gyógyszereket.

A Srí Lanka-i Központi Bank múlt hónapban közölte, hogy az infláció mérséklődésére számítanak, miután az 70 százalékon „tetőzött”.

Srí Lanka helyzete egyértelműen a járvány miatt reccsent meg, előtte nagymértékben függött a turizmustól, a határzárak és az utazási korlátozások pedig erősen megviselték az ország gazdaságát.

Szeptember elején Srí Lanka előzetes megállapodást kötött a Nemzetközi Valutaalappal egy 2,9 milliárd dolláros hitelről, de a BBC azt írja, a megállapodás függ attól is, hogy az ország magánhitelezőktől is kap-e pénzt.

Indiával már tárgyalásokat kezdtek – onnan korábban már érkezett közel 4 milliárd dollár pénzügyi támogatás, és most 55 millió dolláros hitelkeretet ajánlottak fel műtrágyaimportra. (BBC)

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2022/09/22/70-szazalek-lett-az-augusztusi-inflacio-sri-lankan?utm_source=rss_feed&utm_medium=rss&utm_campaign=rss_syndication