Svante Pääbo kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Megosztás/Share

A 2022-es orvosi-élettani Nobel-díjat a svéd Svante Pääbo kapja az evolúciós genetika területén elért eredményeiért, jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben.

A 67 éves svéd tudósnak a neandervölgyi ember genomjának szekvenálásáért és a paleogenomika tudományterületének megalapításáért ítélték oda az elismerést – írták a közleményben. Paabo kutatása kimutatta, hogy a neandervölgyi és gyenyiszovai ember között keveredés volt.

Idén az esélyesek közé sorolták Karikó Katalin biokémikust, kutatóbiológust, a koronavírus elleni mRNS-alapú vakcina egyik fejlesztőjét is.

Az orvostudományi díj a Nobel-díj bejelentések hetét nyitotta meg. Kedden a fizikai,, szerdán a kémiai, csütörtökön pedig az irodalmi díjat adják át. A 2022-es Nobel-békedíjat pénteken, a közgazdasági díjat pedig október 10-én hirdetik ki.

A kitüntetett 10 millió svéd koronát (375 millió forintnyi összeget) kap. A díjat hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át. (AP News)

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2022/10/03/svante-paabo-kapja-az-orvosi-elettani-nobel-dijat?utm_source=rss_feed&utm_medium=rss&utm_campaign=rss_syndication