Ne töltsék le a világbajnokság hivatalos appját – figyelmeztet a német adatvédelmi biztos

Megosztás/Share

A francia és a norvég adatvédelmi hivatalok után a német szerv is figyelmeztetést adott ki azoknak, akik Katarba készülnek, hogy részt vegyenek a foci világbajnokság valamelyik mérkőzésén. Németország adatvédelmi biztosa szerint azok az alkalmazások, amelyeknek a letöltését elvárja az emírség az országba érkező szurkolóktól, nagyon komoly adatvédelmi kockázatot jelentenek. Ha mindenképp szükségesnek tartják azok használatát, akkor egy üres telefonon futtassák őket – ajánlják az állampolgáraiknak.

Két hete hosszan írtunk arról, hogy annak, aki a helyszínen akar részt venni a november 20-án kezdődő katari focivébén, nem nagyon van más választása, mint letölteni ezeket az appokat. Az egyik, az Ehteraz, egy covidkövető app, a másik a vébé hivatalos alkalmazása, a Hayya. Utóbbi elvileg a meccsjegyek nyomon követésére szolgál, illetve ingyen lehet utazni vele a metrón.

A norvég közmédia, az NRK utánajárt, hogy ez mekkora biztonsági kockázatot jelent a felhasználók számára, és nem túl derűs eredményre jutott. Øyvind Vasaasen, az NRK biztonsági főnöke alaposan átnézte az alkalmazásokat, és azt mondta, nem az ő dolga, hogy utazási tanácsokat adjon, de egészen biztosan nem vinné magával a mobilját Katarba.

Az Ehteraz hozzáférést kér a telefonon lévő összes tartalom olvasásához, törléséhez vagy módosításához (!), a wifi- és Bluetooth-hozzáféréshez, más appok felülírásához, és képes megakadályozni azt is, hogy a készüléket alvó módra kapcsoljuk. Hozzáfér továbbá a tartózkodási helyünkhöz, és blokkolni tudja a képernyőzár kikapcsolását.

A Hayya nem ennyire durva, de van baj azzal is elég. Hozzáférést kap a személyes adatok megosztásához, a telefon pontos helyének meghatározásához, a készülék alvó üzemmódba kapcsolásának megakadályozásához és a telefon hálózati beállításainak megtekintéséhez.

„Egész egyszerűen bármit megváltoztathatnak a telefonon, és teljesen átvehetik a rajta lévő információk feletti ellenőrzést – mondta az NRK biztonsági vezetője.

A francia adatvédelmi ügynökség a napokban szintén figyelmeztette a szurkolókat, hogy különös körültekintéssel járjanak el a telefonon tárolt adatokkal, figyeljenek oda, milyen képek, videók és információk vannak a készülékeken tárolva akkor, amikor letöltik az alkalmazásokat. Lehetőleg azonnal töröljék őket, amikor elhagyják Katart – kérték.

(Politico)

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2022/11/16/ne-totsek-le-a-vilagbajnoksag-hivatalos-appjat-figyelmeztet-a-nemet-adatvedelmi-biztos?utm_source=rss_feed&utm_medium=rss&utm_campaign=rss_syndication