Célt tévesztett egy Ukrajna által kilőtt amerikai rakéta és ukrán civileket sebesített meg

Megosztás/Share

Szeptember 26-án egy az Egyesült Államok által gyártott rakéta, melyet az ukrán légierő lőtt ki, célt tévesztett és három civilt sebesített meg a kelet-ukrajnai Kramatorszkban – írja a New York Times. Az AGM-88B HARM (nagysebességű sugárzásgátló) rakétából származó fémdarabokat az NYT újságírói gyűjtötték össze a robbanás helyszínén, de az azonosításban a lakosok beszámolóira is támaszkodtak. Ezt a fajta rakétát vadászrepülőgépből lövik ki földi célpontok, például radarok és légvédelmi rendszerek ellen.

A rakéta szerencsére egy lakatlan, ötemeletes épület tetejébe csapódott be, a robbanás pedig a szomszédos házat is elérte. Senki sem halt meg, de hárman megsérültek. A robbanás után rögtön olyan képek kezdtek keringeni egy helyi Telegram-csatornán, ahol látszottak a gyártási számok és matricák a törmeléken és a repeszeken. Ukrajna védelmi minisztériuma egyelőre nem reagált a New York Times megkeresésére ez ügyben. Nem lehet tudni, hogy a rakéta eltévesztette orosz célpontját és tovább repült, vagy pedig meghibásodott. Amerikai védelmi szakemberek szerint semmi sem utal arra, hogy ezek a rakéták orosz kézbe jutottak volna.

A donbasszi régióban található iparvárost február óta szinte folyamatosan érik az orosz fél rakéta- és tüzérségi támadásai. Ukrajna emiatt kénytelen volt nagymértékben a légvédelmi rendszerekre támaszkodni, melyek közül néhányat újonnan küldtek a nyugati szövetségesei. Ezeket azonban improvizatív módon tudják csak használni, ugyanis az ukrán légierő MiG vadászrepülőit például nem úgy tervezték, hogy ezeket az AGM-88B rakétákat hordozzák.

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2022/11/24/celt-tevesztett-egy-ukrajna-altal-kilott-amerikai-raketa-es-ukran-civileket-sebesitett-meg?utm_source=rss_feed&utm_medium=rss&utm_campaign=rss_syndication