Kína cenzúrázza a foci-vb felvételeit a maszk nélküli tömegről

Megosztás/Share

A kínai állami televízió cenzúrázta a világbajnokság meccseit, hogy eltávolítsák a maszk nélküli tömegről készült közeli felvételeket, miután a zsúfolásig megtelt stadionokban ünneplő, boldog szurkolók látványa haragot szított odahaza, ahol 100 milliókra továbbra is szigorú járványügyi korlátozások vonatkoznak.

A jóllátogatott, távolságtartási korlátozásoktól mentesen megrendezett katari megnyitóünnepség közvetítése oda vezetett, hogy a kínai közösségimédia-platformok felhasználói kiborultak, otthon ugyanis súlyos elszigeteltségben kellé érniük Hszi Csin-ping elnök „zéró Covid”-politikája miatt.

A kínai netezők szerint „furcsa” látni, ahogy emberek 100 ezrei gyűlnek össze karneváli hangulatban, miközben ők még mindig olyan szigorú rendszerben kényszerülnek élni, amit a legtöbb más ország már rég elhagyott.

Mark Dreyer, a China Sports Insider blog szerkesztője vette észre, hogy a kínai állami tévében (China Central Television [CCTV]) a szurkolókról készült közeli felvételeket nem mutatják, inkább a játékosokat, edzőket mutatják olyankor. Persze van, hogy így is látszik közelebbről a tömeg, de például gólok után, de egyértelműen kevesebbet mutatnak – írja.

A sportversenyeken a műsorszolgáltatók általában lehetőséget adnak a szervezőktől, hogy saját kameraállásokat válasszanak, és beállíthatnak késleltetést, hogy a játékot gyorsan meg lehessen szerkeszteni, mielőtt a nyilvánosság látná.

A labdarúgó-világbajnokság különösen robbanásveszélyes időszakban érte Kínát, pár héttel azután, hogy Hszi megszerezte a történelmi jelentőségű harmadik ciklust. Közben rekordmagasságot ért el a koronavírussal fertőzöttek száma, ami miatt országszerte újabb lezárások jöttek. Peking megvédte a politikáját, mint ami életmentő és szükséges ahhoz, hogy megakadályozza az egészségügyi rendszer túlterheltségét. De az elmúlt napokban több száz tüntető és rendőr csapott össze Sanghajban a korlátozások miatt. A polgári engedetlenség ilyen hulláma ritka volt Kínában az elmúlt évtizedben, és Xi felszámolt mindenfajta tüntetési formát. (Guardian)

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2022/11/28/kina-cenzurazza-a-foci-vb-felveteleit-a-maszk-nelkuli-tomegrol?utm_source=rss_feed&utm_medium=rss&utm_campaign=rss_syndication