Frusztrált diákok állnak a kínai tiltakozások Hszi Csin-ping szerint

Megosztás/Share

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az első nyugati vezető, aki Kínába látogatott a példátlanul heves kínai tiltakozások kitörése óta. Michel szerint Hszi Csin-ping a három órás találkozó során azt mondta, hogy – az 1989-es, Tienanmen téri tüntetések óta nem látott volumenű – tüntetéshullám mögött javarészt frusztrált diákok állnak. A találkozón szó volt a kínai koronavírus-helyzetről is, a résztvevő EU-s tisztviselők úgy értelmezték Hszi szavait, hogy Kína készen állhat a korlátozások enyhítésére.

Peking nyilvánosan nem beszélt a tüntetésekről, de kiszivárogtatott irányelvek szerint a hatóságok magas szintű cenzúrát kezdeményeztek, beleértve a VPN-ek, és az online cenzúra megkerülésének egyéb módszerei elleni fellépést. A tüntetőket nyomon követik és kihallgatják.

Feltehetőleg a tiltakozások hatására Kína enyhít a koronavírus miatti szigorú lezárásokon, miközben a fertőzési adatok épp rekordokat döntögetnek. A beszámolók szerint a kínai elnök azt mondta, Kínában jelenleg az omikron variáns dominál, ami kevésbé veszélyesebb, mint az azt megelőző delta variáns. A probléma Hszi szerint az, hogy bár Kínában „magas az átoltottság aránya, az idősek” közül kevesen vették fel a harmadik oltást.

„Az volt az érzésem, hogy Kína arra törekszik, hogy polgárait oltásra ösztönözze, követve az európai tapasztalatokat” – mondta az egyik tisztviselő.

Charles Michel az első Európai vezető, aki Kínába látogatott azóta, hogy Federica Mogherini volt külpolitika főképviselő 2019-ben Pekingben találkozott Li Kö-csiang akkori miniszterelnökkel. (South China Morning Post)

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2022/12/02/frusztralt-diakok-allnak-a-kinai-tiltakozasok-hszi-csin-ping-szerint?utm_source=rss_feed&utm_medium=rss&utm_campaign=rss_syndication