Kihirdették az extraprofitadóról szóló rendeletet

Megosztás/Share

A Magyar Közlönyben megjelent Orbán Viktor kormányrendelete arról, hogy a kormány a „szankciós benzinárakból” keletkező „extraprofitot” elvonja, és a rezsivédelmi alapba irányítja.

A rendelet értelmében:

„Az extraprofitadókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 8. §-a a következő (6)–(8) bekezdéssel egészül ki:

  • (6) A Távhő. törvény 7. § (1) bekezdésétől eltérően a 2023. adóévre vonatkozóan a jövedelemadó a pozitív adóalap 41 százaléka.
  • (7) A Távhő. törvény 8. §-ától eltérően a 2023. adóévi adóelőlegek megfizetése során a (6) bekezdés szerinti mértéket alkalmazni kell.
  • (8) A Távhő. törvény 6. § (11) bekezdésétől eltérően a több engedéllyel rendelkező, illetve a jövedelemadó-köteles tevékenységen kívüli tevékenységet végző adóalanynál az adóalap a Távhő. törvény 6. § (1)–(9) bekezdése alapján meghatározott összegnek az arányos része. Az arányt a jövedelemadó-köteles tevékenységek beszámolóban kimutatott vagy a könyvviteli zárlat alapján megállapított árbevételének az adóalany összes árbevételének százalékában (két tizedesjegyre) számítva kell meghatározni.”

40 százalék helyett 95 százalékra emelte a kormány annak a különadónak a mértékét, amelyet a Mol fizet az orosz Ural típusú kőolaj és a Brent típusú olaj árkülönbözetéből eredő nyeresége után.

Ez a második alkalom, hogy megemelték a nyáron kivetett adót, ami először még 25 százalékos volt, mostantól pedig gyakorlatilag az árrés egészét elviszi az állam a rezsialapba.

Délután lekanyarodott a MOL árfolyama Orbán bejelentése után, hogy az benzinárstop eltörléséből fakadó MOL-profitnövekedést az állam elvonja és a rezsivédelmi alapba irányítja.

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2022/12/07/kihirdettek-az-extraprofitadorol-szolo-rendeletet?utm_source=rss_feed&utm_medium=rss&utm_campaign=rss_syndication