A brit kormány segített a Wagner-csoport vezetőjének, hogy a szankciókat megkerülve beperelhessen egy újságírót

Megosztás/Share

Az Open Democracy által megszerzett dokumentumok alapján brit ügyvédek mentességet kaptak a kormánytól, akik így a szankciókat megkerülve segítettek Jevgenyij Prigozsinnak beperelni egy újságírót. Prigozsin orosz üzletember, a Wagner-zsoldoscsoport alapítója (amit nemrég nemzetközi bűnszervezetnek minősített az Egyesült Álllamok) és Putyin belső körének tagja.

Prigozsin 2021-ben rágalmazási pert indított Eliot Higgins, a Bellingcat oknyomozó csoport alapítója ellen. Az üzletember évekig tagadta, hogy köze lenne a Wagner-csoporthoz, a Bellingcat cikkei pedig kapcsolatba hozták őt a zsoldosok visszaéléseivel. A dokumentumok és kiszivárgott emailek szerint a londoni Discreet Law ügyvédi iroda a brit pénzügyminisztériumon belül működő Pénzügyi Szankciók Végrehajtási Hivatalának (OFSI) jóváhagyását kérte és meg is kapta ahhoz, hogy Prigozsin annak ellenére az ügyfelük lehessen, hogy szankciók alatt állt. A Discreet két ügyvédje egy szentpétervári ügyvédi irodával együttműködve dolgozta ki a per stratégiáját.

Prigozsin tavaly szeptemberben ismerte el, hogy ő alapította a Wagnert. A Discreet Law márciustól megszüntette a férfi képviseletét, az ügyet pedig májusban megszüntették. Ettől függetlenül a per miatt Higginsnek 70 ezer fontnyi költsége keletkezett. „Ez a jogi lépés annak szóló bosszú volt, hogy Prigozsin ellen az uniós szankciókban a Bellingcat róla szóló cikkeire hivatkoztak” – írta kedden Higgins Twitteren. Az ügy nem a Bellingcat, hanem személyesen Higgins ellen irányult, és az ő tweetjeire támaszkodott, amelyek a Bellingcat Prigozsin elleni nyomozására hivatkoztak. Emiatt Prigozsin pert indíthatott az Egyesült Királyságban, ahol a rágalmazási törvények szigorúbbak az újságírókkal, mint Hollandiában, ahol a Bellingcat székhelye van. (Guardian)

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2023/01/24/a-brit-kormany-segitett-a-wagner-csoport-vezetojenek-hogy-a-szankciokat-megkerulve-beperelhessen-egy-ujsagirot?utm_source=rss_feed&utm_medium=rss&utm_campaign=rss_syndication